Од ДЗС Битола известуваат дека на ден 25.11.2020 година, 4 пиротехничари од ДЗС од локацијата кај градскиот стадион Под Тумбе Кафе во Битола извадиле 1000 артилериски гранати со калибар од 75 мм од Прва Светска Војна. Истите се пренесени и безбедно складирани во обезбеден магацин за понатамошно постапување со нив.

 

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 24.11.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 1039;

- Број на излечени – 998;

- Број на починати – 15;

                                                                                                                         

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 24.11.2020 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 56.164;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 33.892;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 1561;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;   

 

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 23.11.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 387;

- Број на излечени – 528;

- Број на починати – 35;                                                                                    

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 23.11.2020 година изнесува:     

- Вкупен број на потврдени случаи – 55.127;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 32.894;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 1546;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;   

Од ЦЈЗ Прилеп известуваат дека бактериолошки неисправни се водите за пиење во селата Дупјачани, Алинци, ОУ во Алинци и градски реони Крушево;  Селата Галичани и Кадино Село – зголемени нитрати во водата за пиење; Село Пласница и ОУ во Пласница – зголемени органски материи, зголемена матнотија и бактериолошки неисправна вода за пиење.