Состојба со корона вирусот во земјата за ден 26.11.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 1160;

- Број на излечени – 1094;

- Број на починати – 30;

                                                                                                                         

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 26.11.2020 година изнесува:     

- Вкупен број на потврдени случаи – 58.608;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 36.064;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 1630;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;   

Од ИЈЗ на РСМ известуваат дека бактериолошки неисправна е водита за пиење во село Извор (општ.Кичево) поради зголемен најверојатен број на колиформни бактерии во 100 мл и присуство на Enterococcus -индикатор на фекално загадување на водата. Потребно е редовна дезинфекција на водата за употреба за пиење.

Од ДЗС Битола известуваат дека на ден 26.11.2020 година, 4 пиротехничари од ДЗС од локацијата кај градскиот стадион Под Тумбе Кафе во Битола извадиле 1300 артилериски гранати со калибар од 75 мм од Прва Светска Војна. Истите се пренесени и безбедно складирани во магацинот за понатамошно постапување. Во последните десетина дена од оваа локација се остранети над 8.000 артилериски гранати од 75 мм.

 

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 25.11.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 1288;

- Број на излечени – 1078;

- Број на починати – 39;

                                                                                                                         

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 25.11.2020 година изнесува:     

- Вкупен број на потврдени случаи – 57.451;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 34.970;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 1600;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;